Hormoner & EDS

Varför får kvinnor med Ehlers-Danlos Syndrom ondare kring tidpunkten för mens? 

Vilka preventivmedel kan man använda?

Vad kan man behandlas med mot menssmärta/blödning?

Detta är vanliga frågor i de forum som finns och få verkar sitta på ett bra svar. Självklart är det så eftersom alla är vi individuella, men lite finns att ta i beaktande som gäller generellt. Olika hormoner påverkar nämligen bindväven olika, vissa är nedbrytande och andra uppbyggande.

Ordlista:

Kombinerade metoder p-piller, p-ring, p-plåster etc. Allting som innehåller både östrogen och progesteron. Finns dem som är mera åt östrogenhållet och de med mera progesteron. Skillnaden mellan de två ytterligarheterna är ENORM  så funkar inte Neovletta (mest progesteron) kan man testa till exempel Yasmin (mest östrogen) eller något där mellan. Exempel på olika försäljningsnamn på p-piller/kombinerade metoder är: NuvaRing, Yaz, Abelonelle, Neovletta, Ortonette.


Minipiller innehåller endast progesteron. Exempel på detta är Cerazette och Mini-Pe. 


Spiral – inlägg i livmodern. Finns kopparspiral (utan hormoner och behandlas inte här) samt hormonspiralen Mirena. Denna innehåller endast progesteron.


P-spruta Depo-Provera. Innehåller endast progesteron och är en injektion med jämna mellanrum. Avrådes generellt till personer under 25 år på grund av den ökade risken för osteoporos (benskörhet). Alltså inget som är någon höjdare om man redan har problem med bindväven…

Vad säger experterna?

I boken ”Hypermobility, Fibromyalgia and Chronic pain” (utgiven 2010, skriven av P. Grahame, R. Keer, A.J Hakim med flera) inleds kapitlet om hormoner såhär:

Clinicans treating hypermobile patients are becoming increasingly aware of the extend to wich the hormonal enviroment can influence the pain from hypermobile joints. The reason for this is not entirely clear but many female patients attest to the way in which whitin a normal menstruation cycle, there is deterioration in symptoms in the few days prior to menstruation when the cycle is progesterone dominated. Some describe pain, others a little swelling.

Sen fortsätter avsnittet med att beskriva olika hormonella antikonceptionsmetoder och erfarenheter kring dessa. Det allra bästa slås dock fast är icke-hormonella preventivmetoder.

Fallrapport: Painful pelvic joints induced by a levonorgestrel-releasing intrauterine system (Mirena/hormonspiral)

Hur resonerar jag?

Sammantaget är min tolkning att kombinerade metoder kan vara bra som preventivmedel då östrogenet anses ha en skyddande (uppbyggande) effekt mot progesteronets nedbrytande verkan. Då föredras dem som har en hög halt av östrogen framför dem med högt progesteron (till exempel Neovletta). Hormonspiral Mirena avråder man från generellt då det ofta ger ökad smärta, likaså Depo-Provera. Minipiller kan också ge ökade ledbesvär. För en frisk är det nog inget som märks av men är man redan dålig på grund av defekt i bindväven så bör man tänka sig för både en och två gånger när man väljer preventivmedel.

Min erfarenhet av hormoner är:

 • Neovletta hjälpte inte mot mina blödningsproblem. Gick dessutom upp i vikt…
 • NuvaRing hade jag bara en kort tid, tog ut den då jag opererades akut på grund av en ovariecysta. Vet inte om den spelade in.
 • Minipiller (Cerazette) hjälpte inte heller utan tvärtom, jag fick ännu rikligare blödningar.
 • Hormonspiralen Mirena (innehåller bara progesteron) stöttes ut efter några timmar bara och var väldigt smärtsam att sätta in.
 • Provera tabletter har hjälpt mig delvis, dock har det krävts en hög dos och jag har fått mycket biverkningar (viktuppgång, akne, håravfall, ökad ledvärk, striae, ökad överrörlighet). Finns vad jag har kunnat finna inga studier gjorda på hur Provera tabletterna påverkar bindväven. Dock så påverkar det troligen bindväven på samma sätt som Depo-Provera, dock i olika grad beroende på dos.
 • Yasmin verkar lovande hittills. Viktnedgång, inga blödningar hittills. Dock akne. Ett VUL två veckor in i behandlingen visade på att ingen PCO fanns. Ska försöka minst 2-3 månader innan jag vågar ropa hej dock även om det känns bra just nu!

3 tankar om “Hormoner & EDS

 1. funderar på detta med kopparspiral…har förstått att den ökar blödningarna vilket inte är så lyckat för många EDSare…själv blöder jag inte så mkt…men har behov av att jämna ut hormonsvägningarna , framför allt tiden just före mens då progesteronet är högt…men funkar det så med kopparspiral eller är det bara ett preventivmedel rakt av…
  Sen funderar jag kring detta med östrogenet…har ju alltid hört att östrogen gör oss lösare i lederna och att tex fettvävnad innehåller mkt östrogen, vilket leder till större överrölighet…hur kan det då vara skyddande med östrogen…eller har jag fått alllt om bakfoten??tack för en bra blogg!

  • Östrogenet gör oss inte lösare. Vad jag har förstått är det en långlivad myt som troligen grundar sig i en förväxling av östrogen och progesteron (lekmän har jämfört kvinnors höga halt av östrogen mot männens testosteron när det i själva verket är progesteronet man ska jämföra eftersom även män har östrogen i viss grad).

   Tycker att du ska ta upp kopparspiralen med gyn, har ingen personlig erfarenhet men är problemet ”dippar och toppar” kanske det inte är helt omöjligt att den jämnar ut? Men som sagt, vet inte riktigt.

 2. Hej! Jag har inte använt något hormonellt preventivmedel sedan 15 år tillbaka. Prövade då många olika sorter o tillsatt fick jag en stark sort, som fungerade. Den finns inte längre. Säkra metoden har fungerat för mig. Ställer ju lite krav på partnern. Äter bara kött från fisk och tar kosttillägg med EPA GLA och DHA vilket har fungerat mot mycket svår pms. Kostar en del men mår väldigt mycket bättre av det. Varmvattenträning tror jag också hjälper mig att inte få så ont i bäckenet just under denna period. Hoppas detta kan hjälpa fler!
  Började för en tid sedan med menskopp, verkligen super!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s