Vem är jag?

Jag heter Amanda, är född under 90-talets första halva och bosatt i Skaraborg en kort bilresa utanför närmsta stad. Jag har förmånen att bo på en fantastisk hästgård där jag utöver pyssla med min egna häst (Fröken F som hon vanligen kallas här på bloggen) utbildar unghästar och håller lektioner på lättare nivå i dressyr och hoppning.

Jag själv har inga större tävlingsmeriter än lite småtävlingar lokalt då jag av olika skäl aldrig kommit iväg och tävlat på allvar. Tränade dock på MSV nivå i dressyr och L:C hoppning i några år innan kroppen satte stopp. Ridit har jag gjort sedan jag var fem år, med ett längre uppehåll 2007-2011 pga mina knäskador främst. Fröken F har jag huvudsakligen utbildat själv och det är med henne som jag kommit dit jag är.

Nu är jag dock på gång igen på allvar och har en lovande treåring i stallet som jag med stor förtjusning jobbar med i mån av ork. För mig är hästar som ett livselixir, det är det som hjälper mig mest genom tunga dagar och sporrar mig till att kämpa även när det är motvind.

Utöver det försöker jag få ihop ett slutbetyg från gymnasiet så att jag kan söka mig vidare. Vart i världen jag hamnar vet jag inte, men siktet är klart inställt på läkarutbildningen, troligen utomlands.

Ehlers-Danlos Syndrom blev jag diagnostiserad med år 2010 efter att ha träffat flertalet olika läkare med många olika symptom. Innan dess klassades jag i det närmsta som inbillningssjuk och tonårsdeprimerad. Att bli diagnostiserad har varit blandade känslor men ett väldigt viktigt redskap för att förstå varför min kropp mår som den gör och vad jag kan göra för att hjälpa den.

Det är viktigt för mig att betona att jag inte bara är sjuk. Visst, en genetisk defekt kan man inte trolla bort så rent tekniskt är jag alltid sjuk, men jag strävar alltid efter att leva så normalt jag kan med så hög livskvalité som möjligt. För mig är det viktigt att fylla mitt liv med äventyr, upplevelser, saker som får mig att känna mig värdefull och som får mig att må bra. Jag är så mycket mer än bara kroniskt sjuk…

 

 

Kontakt: amanda.c.e.ahlin(snabela)gmail.com

8 tankar om “Vem är jag?

 1. Precis, inte bara sjuk 😉
  Så det är fast vi är dåliga på att förklara att våra bra dagar ändå inte är i närheten av vad en frisk människa menar med bra. Sjukdomen hindrar oss även då men i vår förvridna bild av vad som är normalt och bra är så är det ju verkligt för oss. Vi anser ju oss vara ok och det är ju huvudsaken även om risken är att andra har förväntningar på att vi då ska kunna prestera som en vanlig människa. Nog för att vi kan det ibland men det är ju inte gratis utan man hamnar på minuskontot ganska snabbt.

  Ser fram emot kommande blogginlägg, korta som långa.

  Kram

 2. Du har en jättefin blogg här!
  Blandar bra med fakta och dagliga inlägg så man hinner med.
  Hoppas att du mår bättre snart!

  Skriva bok är bra, det började jag med också när jag blev sjuk, men se det som en hobby först för då blir det inget tvång ger en bra terapi.

  Kramar från BabyDragon

 3. Du nämnde en salva som man kan köpa vid läckage. Var köper man den? Jag fick kateter inop i måndags. Det går bra , men det läckage är det idag. Med vänlig hälsning, Ann

 4. Hej!
  Har precis hittat hit till din blogg, är själv ung och har eds.
  Har dock inte så många i min närhet som jag kan prata med som verkligen kan förstå, men din blogg har gjort att jag inte känner mig så ensam om sjukdomen. Hoppas du fortsätter skriva i framtiden!

  Med vänlig hälsning
  En ung totalt förvirrad och galen tjej från Norrland 😀

  • Hej! Förhoppningen nu är att jag ska försöka skriva regelbundet, kanske inte varje dag direkt men regelbundet. Hoppas att du känner dig mindre ensam snart för ensam är du då inte!

   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s