Allting som avviker från normen är fel

Alla tonårstjejer är nedstämda/deprimerade/ångestladdade och behöver träffa någon med psykiatrisk kompetens om de söker för smärta som inte syns på standardblodprover. Det måste ju vara psykosomatiskt eftersom det inte syns!

Unga människor kan inte ha ont, äldre har mycket ondare.

Ehlers-Danlos Syndrom är så ovanligt, så det kan du inte ha. Det finns inte.

Kommer du från Somalia? Ledsen, men då får inte du leka med min fina Sverige-lastbil utan du får hålla dig till din trasiga Somalia-lastbil med hög kvävningsrisk eller vara i ingenmansland. 

Många unga är deprimerade, de mår psykiskt dåligt till följd av ökade krav i skolan och övriga samhället. Psykiskt lidande kan utan tvekan uttryckas somatiskt, jag är knappast ensam om att få magkatarr som ett brev på posten om jag stressar för mycket? Likväl blir smärtan svårare att hantera om jag är ledsen. Men smärtorna finns ju där även när jag är glad, bara att de då är lättare att hantera med olika hjälp. Smärta kan man inte mäta med något blodprov, en termometer eller dyligt.

Det finns inget mått för ”såhär ont får du ha efter att ha opererat ut blindtarmen”. Men ofta verkar vården vilja ha en termometer för att kolla smärtan, det skulle jag också vilja ha för då skulle dem se hur ont jag har vissa dagar och hur otroligt individuellt smärta är. Men KBT, samtalsterapi osv skulle inte kunna bota min smärta (möjligen hjälpa med tankestrategier för att klara livet TROTS smärta), trots att jag har en sjukdom som inte syns på blodprover. Jag har en ovanlig sjukdom som vi inte vet hur man ska kunna detektera på ett enkelt sätt vilket ledde till att jag var utan diagnos länge. Att dessutom förutsätta att bara för att jag har ont är jag deprimerad, det är väldigt kränkande. Visst, vi kan utreda om jag är deprimerad eftersom det är vanligt ihop med kronisk smärta men förutsätt det inte på förhand!

Förr i tiden var man inte säker på om riktigt små barn kunde känna smärta. Nu vet man att redan under tidig graviditet utvecklas smärtsinnet och det har de flesta läkare idag hyffsad koll på är min erfarenhet. Men sen förstår ni, verkar något nästintill magiskt hända under puberteten, för när man är tonåring kan man ju inte känna samma smärta längre! Varför skulle samma tillstånd kunna göra lika ont och kräva lika mycket smärtlindring hos en 18 årig, potentiellt deprimerad tjej som hos en dam på 80 bast? Helt absurt! Eller? Till saken hör att många äldre faktiskt är deprimerade och ensamma, men den aspekten verkar helt ha glömts bort i sammanhanget…

För att ett syndrom överhuvudtaget ska kunna existera i praktiken och inte bara som en hypotes i ett gentekniklabb krävs det att man har observerat syndromet hos någon eller några. Alltså måste någon haft Ehlers-Danlos Syndrom för att det överhuvudtaget skulle ha blivit upptäckt för några hundra år sedan? Jag menar, det var innan knock-out mössens tid, innan HUGO-projektet. Så att EDS existerar i verkligheten kan vi nog känna oss rätt säkra på. Men varför verkar då läkarkåren inte lika övertygade? De ser så chockade ut när de får höra att man har EDS (dvs om de ens känner till begreppet från början!)? Ehlers-Danlos Syndrom är inte vanligt, det är inget alla läkare stöter på någon gång i veckan sådär som en ortoped ser en knäskål ur led eller en allmänmedicinare bihålsinflammation, men betyder det verkligen att det inte existerar?

Världen kan på många sätt liknas vid en stor sandlåda. Här i Sverige ökar Sverigedemokraterna i popularitet och läser man deras partiprogram samt lite intervjuer dem gjort (eller varför inte titta på ett filmklipp med en viss Almqvist som springer runt med järnrör och ropar blatte-lover och hora till folk på stan?) märker man snabbt att SD är väldigt måna om lastbilen det står Sverige på.

Jag är också mån om Sverige-lastbilen, den är fin och välvårdad. Skillnaden är att kommer någon från en förstörd Somalia-lastbil gråtandes låter jag dem gärna vara med och leka med Sverige-lastbilen, det gör inte SD. Min syn på Sverige-lastbilen är att den är öppen för alla och att genom att byta kunskaper med varandra så kan vi vidareutveckla den och göra den ännu bättre, ännu finare. Kruxet är att dessa människor som med lite starthjälp och instruktioner om hur Sverige-lastbilen fungerar skulle kunna göra stor nytta, dem får inte chansen. Många vill begränsa deras möjligheter till religionsfrihet genom att skända byggplatser för religösa byggnader, de får svårt att skaffa jobb och många blir än idag dömda på förhand till följd av hudfärg eller klädesval.

Istället för att bjuda in dem till leken vill man frysa ut dem, ber dem återvända till den förstörda lastbilen med risk för död och vad leder utfrysande till? Frustration! Fungerar inte integrationen så får vi frustration från personer som inte ens fått en ärlig chans till att förstå sig på Sverige-lastbilen och lära sig att leka med den. Frustration leder till våld och upplopp och då ökar fientligheten i Sverige ytterligare och då kommer SD in och säger att folk från andra länder är livsfarliga och vad ska man tro efter att ha sett upplopp från Rosengård på TV nyheterna? Vips så har dem vunnit röster och det blir en nedåtgående spiral med fler som fryses ut, mer frustration från människor som lämnat värre våld bakom sig i hopp om en nystart med Sverige-lastbilen… Många är traumatiserade, i värsta fall med kronisk fysisk sjukdom som kräver vård som de inte har råd med eller som inte ens finns i deras hemland. Blir de utvisade så dör dem, gömmer de sig som papperslösa flyktingar har dem inte rätt till vård heller. Något har gått helt åt helsike här. I dagens Sverige räcker det inte med att vara människa för att få behövlig sjukvård. Nej, du ska kunna visa papper på att du har rätt att befinna dig här först när du kommer in med ett brutet ben eller en virusinfektion som behöver behandlas.

Såhär vill inte jag att Sverige-lastbilen ser ut!

En tanke på “Allting som avviker från normen är fel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s