Fotleden – ytterligare en unik sak som ingen hört talas om

Från en sak till en annan, jag var ju hos ortopeden igår och känner att jag behöver få ut den lilla info jag har, kanske finns någon som hört talas om något liknande?

Träffade superhjälte-ortopeden igår ju, äntligen! Foten var åt helvete, gipset förstört och jag hade verkligen vrål ont. Han var 30 min sen, stressad av personliga skäl, så när han kom in i undersökningsrummet höll en sköterska på att såga upp gipset. Båda enades om att det var under all kritik, foten låg ju tydligt felställd, det var dåligt förstärkt och jag hade fått rejäla tryckmärken bland annat på lilltån. Inte ett dugg konstigt att jag hade väldigt ont i deras ögon.

Han kunde inte göra så mycket mer än att försöka lura mig till att slappna av och försöka reponera – gick inte. Så efter ett kort samtal om alltifrån mina resplaner till hur vi skulle behandla foten fick jag skjuts ner till akuten och han lovade att han hade pratat med sin kollega där nere som skulle vara jätteduktig och att framåt skulle han diskutera foten med flera kollegor. Sådär fick jag minsann inte gå runt, det är inte bra alls.

På akuten följde många timmars väntan och jag fick mer och mer ont. Till sist var jag så trött, smärtpåverkad och grinig att sköterskorna låg bra risigt till. Inte blev det bättre av att jag hörde sköterskorna stå och diskutera matlådor i korridoren och i rummet bredvid höra två ortopeder ivrigt diskutera på spanska/portugisiska, både småprat och mera allvarliga grejer samt flera gånger se en annan ortoped gå förbi. Varför i helvete kunde de inte fixa foten och ge mig smärtstillande?!

När det drog sig mot kväll (jag hade tiden på mottagningen på förmiddagen) kom äntligen ortopeden, dr. C,  in i rummet. Han pratade mycket men det var inte lika mycket som fastnade, tyvärr. Jag hade helt enkelt för ont för att kunna ta in information. Vad jag förstod var att jag skulle precis som förra veckan få intravenös smärtlindring + muskelavslappnande, han skulle lägga foten rätt och sen ett nytt cirkulär gips.

Han gick iväg för att ordinera smärtstillande och tiden gick. Jag ringde på klockan, fick höra att ”doktorn ordinerade precis så du får ha lite tålamod!” då hade det gått närmare 20 min. Ytterligare några minuter senare stegrades smärtorna ännu mera och jag ringde igen. Kom in en stressad sköterska med stickvagnen men innan hon hann göra något så ringde hennes telefon och hon försvann igen. När över en halvtimme hade gått kom dr. C och blev chockad över att jag inte fått smärtlindring än. Han ryckte tag i en annan sköterska direkt och äntligen fick jag smärtstillande. Det behövdes!

Normalt när jag kommer till läkare så blir det djupa suckar över att jag har ett ovanligt syndrom, det är sååå komplext och jobbigt att ha mig som patient och ingen vet vad de ska göra. Inte dr. C. När vi pratades vid igen innan det var dags att reponera foten lös hans ögon. Han hade suttit och sökt massor och till sist hade han hittat en fallrapport med samma felställning/luxation. Det är så ovanligt så att det knappt existerar med andra ord, det finns inte beskrivet i deras vanliga litteratur överhuvudtaget, inte ens nämnt, och det märktes att han var stolt över att ha snokat fram den här fallrapporten på internet. Han berättade om olika operationstekniker och berättade vad han och superortopeden hade bestämt, att först ska de prata med sina kollegor och sen ev med SU och att nu ska de hjälpa mig. Om/när det blir operation är det någon av dessa två eller dem två tillsammans som ska operera vilket känns väldigt tryggt och bra, jag litar fullt ut på båda. Tydligen finns det tecken på att jag har samma problem bilateralt och man måste alltså kika närmare på vänster foten också.

Han visade verkligen genuint intresse och verkade tycka att det var jätteintressant. Bilder togs (med min tillåtelse) för att dokumentera hur foten såg ut kliniskt också som komplement till CT och slätröntgen + magnetresonanstomografi-bilderna som ska tas om några veckor. Är alltså någon slags luxation i leden mellan ankelbenet och hälbenet som ställer till det.

Reponeringen gjorde ont. Jätteont. Och hoppa fram på ett ben är inte lätt och leder till olyckor så nu är foten sned igen och gör ont, igen. Behöver jag säga att jag är less? 

11 tankar om “Fotleden – ytterligare en unik sak som ingen hört talas om

 1. Jag förstår att du är as less!! Och slut och ja blääääää helt enkelt. Men jag ser en strimma av hopp i det här. En liten uns av två? Läkare som faktiskt tar dig på allvar och vill ditt bästa! Jag hoppas och ber för att detta kan vara en vändning för dig i allt! KRAM

  • Jo kändes underbart mitt uppe i allt med TVÅ läkare som liksom fascineras och säger ”nu ska vi hjälpa dig!”, sånt är inte jag bortskämd med 🙂 De får jobba på fort bara så att jag slipper det här…

   Kram!

 2. en undran, för ett år sen står det i mina journaler att jag har snedställda fotleder, har tvingats gå med detta o det är nu så snett o trasigt att jag knappt kan stå…nu först fick jag slätröntgen, låg på brits o bilder togs, kvinnan rättade till foten innan tagningen så den skulle ligga rakt o rätt, foten hölls uppe med en kudde… är det så dom kollat dina leder också?

  • Normalt sett gör man så och jag har också tagit sådana bilder. Dock när jag sökt akut och foten varit så jäkla sned rent ut sagt så har det ju inte gått att ens försöka räta ut foten utan de har fått ta på den så som den ligger.

   • det gjorde ont att vara på röntgen igår…dom vred…knäna o fotlederna nu röntgade o jag hoppas dom ser nåt som går att ge hjälp till för jag kan ej stå o gå längre,så ont. brister i musklerna o blödningar o svullnad finns… har du även fått mr på fötterna o knäna för att se hur det ligger i knäna också?

 3. du som fått hjälp med din snedställda fotled, jag fick idag röntgensvar, ingen artros eller annat. läkare har skrivit att fotlederna ser sneda ut, snedställda fotleder. Står jag upp syns det att dom viker sej… på röntgen finner man inga fel… liggandes röntgen o hon lade den i rät ställning vid bildtagning. När jag skulle stå fick jag lov att böja fram benen för att hon skulle få bra knäbilder, när jag stog rakt upp blev dom översträckta o det ville hon inte ha med på bild, därför fick jag lov att göra lite frammåt knäböj innan bilderna togs,har även du haft samma vårdstrul innan du fick träffa nån som såg o kunde hjälpa?

  • Jag har inte gjort någon MRT pga visuell snedhet utan ”bara” på ena knäet eftersom jag hade besvär som tydde på ledbandsskador. Foten ska jag på MRT för att kolla hur ledbanden ligger och ifall det är något som är av och därför underlättar stukningarna.

   Sen det fotleden började att luxera har jag fått bra hjälp snabbt.

   Hoppas att det löser sig för dig!

 4. jag hoppas du är bättre i fötterna, man vill inte mista gångförmågan! Ingen har tagit tag i att jag inte kan va i rörelse längre o att lederna är sneda, finns bara dokumenterat men sen ingen hjälp. Går nu till en Dorn terapeft o ska se om han kan vrida detta tillrätta, så grymt ont. Hoppas din fot nu är i bra skick! Uppskattar ditt svar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s