Vi är duktiga på att lägga oss på rygg och sprattla

Är det något många av oss kroniskt sjuka med smärtproblematik är duktiga på så är det att lägga sig på rygg och sprattla hjälplöst. Förvänta sig att någon annan ska komma och skopa upp oss. Eller dra på oss offerkoftan för gott. Det är allt annat än konstigt med tanke på hur vården fungerar, all byråkrati man måste ägna sig åt med FK och dyligt och hur smärtor påverkar kroppen och psyket. Det är inte ett dugg konstigt.

Men att ligga på rygg, sprattlandes, gnällandes, hjälper ytterst sällan. Vi kan skriva i hur många forum, facebookgrupper och beklaga oss för vänner som helst men det leder ju fan ingenstans. Det är ingen annan som kan plocka upp luren och ringa doktorn åt dig. De flesta sjuka är lekmän, de är inga läkare att få expertråd från. Vissa är duktigare på sin sjukdom än andra, antingen genom att ha läst på och/eller genom egen erfarenhet. Helt naturligt men det är fortfarande inte jämställt med en doktor som undersöker din dåliga kroppsdel och därefter ställer diagnos, ordinerar läkemedel och remitterar vidare.

Visst, många läkare är nötter och många kan ingenting om Ehlers-Danlos Syndrom. Men det är dem som kan hjälpa dig vidare. Jag säger inte att forum och andra gemenskapsformer är dåligt, det finns mycket användbar kunskap att inhämta där och tips att använda. Men i slutänden, om huskurerna inte hjälper, så är det vården vi måste vända oss till. Det är dem som måste få höra ”gallan”, det är dem som måste få ställa diagnos och behandla för bot eller lindring.

Sämsta tänkbara är att ge upp på förhand, innan man ens pratat med vården om ifall det finns något att göra.

Sluta ligg på rygg med benen i vädret – ring vården istället när det är ohanterligt med de medel som står dig till buds. Annars kommer det ju definitivt inte att bli bättre!

4 tankar om “Vi är duktiga på att lägga oss på rygg och sprattla

 1. Jaså?
  Sedan finns det ju sådana som kämpar och sliter för att få vård men hela tiden blir nekad. Gång på gång.
  Vården idag är inte direkt välkomnade för många med kroniska multihandikapp, du, om någon, borde veta det…

  • Visst är det så, utan tvekan. Du om någon kämpar ju liksom jag! Så känn dig inte berörd, jag följer din kamp även om jag är dålig på att kommentera bloggen din. Men det finns dem som bara accepterar nya skador, inte ens bryr sog om att kolla upp dem för ”jag har ju EDS…” De lägger sig på rygg direkt. Ger upp på förhand.

   Kram

   • Jo, men kunde inte låta bli att undra vem du menar, när du skriver så allmänt.
    Skriver ju ganska öppet i min blogg och känslig som man är, kan jag inte låta bli att bli träffad…
    Jag förstår nog lite vad/vem du menar men du vet hur känslig man blir när man mår skit.
    Stor kram. ❤

   • Att jag skriver så allmänt beror på att jag inte syftar på någon viss person utan lika mycket på mig själv som på andra. 😉

    Men som sagt, jag följer din kamp och vet att om du mot förmodan skulle lägga dig ner en stund snabbt kommer upp igen.

    Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s