Vad händer egentligen med kroppen när vi stoppar i mediciner?

Jag har en lång medicinlista, särskilt med tanke på min ålder. Den senaste tiden har jag börjat fundera allt mer på vad som händer när kroppen när man äter en medicin under längre tid. Biverkningar kontra nytta alltså.

Vad händer med kroppen om man tillför en hög dos progesteron extra varje dag i flera månader? Viktuppgång, illamående och håravfall är definitivt orsakat av det för min del. Men frågan är, hur kommer min kropp må av detta om 10 år även om jag slutar nu? Kommer jag kunna titta tillbaka på det och tänka ”det var värt det”?

Kortison… Behöver jag säga mer? Det är ju kortisolet i blodet som ökar och det kan ge en himla massa konstigheter där den sammanfattade bilden i värsta fall klassas som Cushing’s Syndrom. Förvisso är Entocort väldigt lindrigt eftersom det främst har lokal verkan, men i alla fall. Det har påverkat min kropp väldigt negativt de här månaderna. Viktuppgång, ökad mängd striae, ingen mättnadskänsla och försämrad  sårläkning.

Omeprazol år ut och år in, vad händer då? Det minskar ju mängden saltsyra, bryts maten ner rätt? Kan det sluta med bakterieöverväxt? Brist på något vitamin som behöver saltsyran för att frigöras och kunna tas upp av kroppen?

Alvedon kan ge leverskador på sikt. Ibumetin kan ge bland annat magsår. Oxykodon kan vara inkörsport till missbruk. Zofran ger lågt blodtryck.

Alla mediciner med verkan ger biverkningar. Så är det. Men å andra sidan, vart skulle jag varit idag utan dessa piller och många till?! Frågan är om jag ens hade levt. Vad tusan är det för något liv att ständigt blöda, inte kunna ta sig upp ur sängen på grund av smärtor, bli uttorkad och fastlåst på toa av diarréer… Inte något värdigt liv i alla fall och till sist skulle psyket ge upp.

Men något som jag måste bli bättre på är att aktivt omvärdera medicinerna, väga risk mot nytta. Jag har låtit det gå alldeles för långt med Provera behandlingen (progesteron) och nu kan jag inte spola tillbaka utan bara hoppas på spiralen som ska sättas in om knappt två veckor.

Avslutningsvis vill jag meddela att jag mår förhållandevis bra faktiskt. Ingen förstoppning, förvisso ont, febrig och trött men idag känns det hanterbart. Har till och med varit iväg och shoppat kläder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s