Lite dubbelmoral

Jag tycker att det råder lite dubbelmoral generellt bland läkare när det kommer till smärtstillande.

Opiater det är, som de flesta nog vet, beroendeframkallande. Därmed inte sagt att alla behöver bli beroende.

Jag har tidigare fått uppåt 100 st Tramadol eller Citodon utskrivet (ofta med flera uttag dessutom) men att få 14 st Oxynorm kapslar eller en flaska flytande så att jag kan ta halva dosen, då drar alla läkare öronen åt sig. För det kan man ju bli beroende av.

Googlar man Tramadol är det ingen trevlig läsning. Högt rankat är olika ”knarkforum” om hur man får en så bra kick som möjligt.

Ungefär 2/3 ner på följande länk (efter ett diagram precis) kan man läsa följande:

Av de rapporter som inkommit till Läkemedelsverkets biverkningsenhet kan ses att tramadol, liksom andra opioidanalgetika, kan innebära en risk för beroende och missbruk. Risken tycks vara större för patienter med ett tidigare beroende av läkemedel och/eller alkohol. Detta stöds också av andra undersökningar, fallrapporter och studier som genomförts efter registreringen av tramadol (1,6,15–18).

http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2006/Utsattningsreaktioner-av-tramadol–ett-storre-problem-an-forvantat-/

Okej, Tramadol är med andra ord ett preparat som kan leda till missbruk. Dessutom beskriver rapporten att utsättninsbesvär efter längre behandling förekommer frekvent. Jag själv får en hel del biverkningar av Tramadol också.

Oxycodone (oxynorm/oxycontin) är en stark opiat. Det finns mycket att läsa om toleransutveckling, abstinensbesvär och missbruk där också.

Men, saken är den att jag inte behöver Oxynorm varje dag, året runt, resten av mitt liv. Jag har bättre perioder och jag har sämre smärtmässigt. En kväll som denna när höger knäskål inte vill stanna kvar på plats och det är svullet och krampar, ja då skulle det helt klart underlättat med lite smärtlindring som tar det akuta. Dessutom är reponeringen säkrare och risken för broskskador borde vara mindre om jag är smärtlindrad = mindre stress… Men det är klart, jag kan ju bli beroende.

6 tankar om “Lite dubbelmoral

  1. Amen till det!
    Jag som är 33 är för ung för att bli smärtstillad. Alltså, inte bara risken att jag kan bli beroende utan ”ungdomen” gör att jag ist ska bli sängliggande ist för att få ett drägligt liv. Opiatskräcken är utbredd. Bättre att vi köper smärtlindring på mörka bakgator som knarkarna, där hör vi tydligen hemma……

  2. Det verkar också vara så att läkare är enormt misstänksamma mot patienter med smärta (och som dessutom själva vet bäst vad som funkar och inte funkar).
    Jag frågade en smärtläkare om just det där och han svarade att så länge man håller sig till rekommenderad dos så finns ingen överhängande risk att bli beroende.
    Personligen blir jag skitarg när läkare stämplar mig som missbrukare när jag ber om det som funkar bäst, Citodon. Jag behöver ju bara ta en tablett de gånger jag inte kan somna pga smärtorna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s